Dekking

Op 3 september is Oemi loops geworden. We zijn vroeg begonnen met de progesterontesten omdat we niet wisten hoe snel haar eisprong zou komen. Onze miss heeft ons toch nog een hele tijd laten wachten. Pas op 18 september ben ik naar Duitsland kunnen vertrekken. Aanvankelijk zag het er niet zo goed uit: Oemi had wat tijd nodig om tot zichzelf te komen na een autorit van een goeie vier uren en wou Nazar niet in haar buurt hebben. Maar met wat geduld heeft ze hem uiteindelijk toch aanvaard (tot grote opluchting van baasje..). De dekking op 19 september verliep gelukkig veel vlotter want Oemi was niet meer zo nerveus. En Nazar is werkelijk een prachtige jongen met een heel lief en rustig karakter :)

Echo

Op 11 oktober is er een echo gemaakt en daarop was te zien dat Oemi drachtig is :) Ze is uitgerekend voor 18 november. Wij heel blij natuurlijk! Helaas heb ik een foto vergeten te vragen. Maar binnen enkele weken wordt er nogmaals een echo genomen om te zien of de pups goed ontwikkelen, dan zal ik er proberen aan te denken! Oemi mag nu lekker genieten van haar zwangerschap. We hebben ondertussen ook al de werpkist uitgezet zodat ze op haar gemak kan wennen. 

Zwangerschap

We zijn nu dag 41 en Oemi doet het heel goed :) Ze slaapt veel en komt geregeld knuffelen. Haar wandelingen worden wat korter want ze wordt vlug moe. En de buik groeit en groeit :) De foto’s hieronder zijn van dag 36. 

Rond dag 45 hebben we een tweede echo laten maken om te zien of de pupjes goed ontwikkelen. Wat een leuke beelden! Er lagen op een bepaald moment twee pupjes neus aan neus, helaas heb ik daar de foto niet van. Alles zag er dus prima uit! 

De laatste loodjes wegen toch wel redelijk zwaar: de pupjes duwen op maag en middenrif waardoor Oemi niet veel honger heeft en af en toe moet hoesten. Wandelingen moeten nu echt heel kort gehouden worden. Toch is ze de laatste week nog 3,5 kg bijgekomen, dus we verwachten  9 à 10 pups. Ze begint ook te nesten in Nemo zijn bench wat nogal klein is :p

Aanloop naar de geboorte

Op woensdagmorgen 15 november zakte Oemi haar temperatuur naar 37°.. Was het zover? Een paar uur later 36,8° dus ja, ze was zich aan het klaarmaken :) Ik hield haar de ganse dag goed in de gaten, er waren geen tripjes meer naar buiten! Maar ze was er gerust in en bleef voortdurend slapen. Pas rond 18u werd ze wat onrustig: heen en weer lopen, krabben in de kussens.. Ik heb mij dan geïnstalleerd in de veranda met haar, waar ze haar werpkist heeft. De onrust heeft een ganse nacht geduurd: ik mocht ieder uur wel eens naar buiten met haar. Rond 4u zag ik dat het zwaarder werd voor haar want ze stond te trillen en was echt onrustig aan het worden. Ik heb dan maar besloten om Yolande wakker te maken, ze wou er graag bij zijn als de eerste puppy geboren werd. Helaas voor haar bleef het maar duren en moest ze tenslotte toch vertrekken naar het werk. Verlof was helaas niet mogelijk voor haar. Daar stond ik dan alleen met een hond die toch al een hele tijd weeën had, en twee honden die ontzettend nieuwsgierig waren wat er daar allemaal gaande was en voortdurend over het hek probeerden te kruipen.. Uiteindelijk, om 8u15, zag ik eindelijk de eerste perswee! 
Yolande heeft als naamthema componisten gekozen :)

Adayevskaya Land of Rashan Orfay

Om precies 8u30 was ons teefje geel daar zonder problemen! En direct zie ik de kleuren van papa Nazar: zilvergrauw met een heel lichte ondervacht :) Natuurlijk ben ik direct verliefd. Ze woog 476 gram en is al heel goed bijgekomen de eerste dagen. Eerste foto is dag 1, tweede foto dag 4

Astroc Land of Rashan Orfay

Om 9u05 was het tweede pupje daar. Oemi had niet veel persweeën nodig. Het was een zwart reutje met bandje wit en zijn geboortegewicht was 452 gram. Ook deze kerel is al flink gegroeid!

Arakelian Land of Rashan Orfay

Om 9u30 was daar terug heel vlot reutje grijs. Hij is volledig zwart en zijn geboortegewicht was 418 gram. Hij steekt zich vaak weg in mama haar lange vacht waardoor ik niet altijd foto’s kan nemen van hem, maar hieronder zie je een leuke foto samen met zijn broer op dag 4. 

Asero Land of Rashan Orfay

Reutje rood werd vlot eruit geperst om 10u15, maar zowel Oemi als ik hadden heel veel moeite om de vliezen los te krijgen. Het is uiteindelijk gelukt en toen zag ik dat het een zwart reutje was met een geboortegewicht van 398 gram. Ik heb hem wat gewreven en proberen aanleggen maar hij nam de tepel niet. Nogmaals goed gewreven en slijmpjes weggehaald en er zat plots meer leven in. Hij begon toen ook te drinken. De eerste dagen was het wat afwachten omdat hij niet zo vlug bij kwam en de kleinste van het nest was, maar ondertussen heeft hij zijn schade goed ingehaald en is hij zelfs niet meer de kleinste :)

Astarita Land of Rashan Orfay

Oemi deed er vlot aan door: om 10u40 was daar teefje blauw: zwart met een geboortegewicht van 432 gram. Ze is niet van de luidste of opvallendste, maar ze groeit ook flink!

Akabuogu Land of Rashan Orfay

Ons dikzakje met bandje paars was gehaast om geboren te worden: amper 20 minuten na zijn zus was hij daar om 11u. Zijn geboortegewicht was 532 gram, daarmee de zwaarste van het stel. En dat is hij ook gebleven tot nu toe alhoewel hij zware concurrentie heeft van zijn zus groen. Hij kan goed zijn keelgat openzetten als er hem iets niet aanstaat!

Azalideh Land of Rashan Orfay

Het was even pauze voor Oemi. Ze was dan ook doodop van al die snelle geboortes. Iets na 12u zag ik dat ze opnieuw begon te persen. Toen ik keek, zag ik 2 achterpootjes en een staartpuntje. Een stuitligging dus. Op zich geen probleem maar Oemi had de vliezen al kapot gebeten en perste niet meer uit vermoeidheid. Ik heb dan eventjes gewacht om te zien of ze nog zou beginnen, maar helaas. Dan maar mijn steriele handschoenen aan en bij iedere wee de pup wat verder naar buiten getrokken aan de pootjes tot ik er beter grip op had. Uiteindelijk om 12u20 was ze daar: ons tweede grauwe meisje met bandje groen. Er moesten natuurlijk wat slijmpjes weggehaald worden, maar verder deed ze het goed met een geboortegewicht  van 504 gram. Ze is ondertussen bijna even zwaar als haar grote broer Akabuogu, maar dat is niet moeilijk als je haar bezig ziet! Altijd aan het drinken, alle broers en zussen worden aan de kant geduwd! Dat wordt me er eentje!

Azfar Land of Rashan Orfay

Reutje oranje kwam een beetje bij verrassing. Ik was namelijk bezig met een van de andere pups in de werpkist en Oemi liep wat rond in de keuken. Plots lag daar een zwart reutje met een geboortegewicht van 436 gram om 13u15. Hij ligt dus graag in kikkerhouding :)

Azkue Land of Rashan Orfay

Ik dacht dat Oemi gedaan had na reutje oranje en had zelfs al de dierenarts gebeld om te vragen of ze kon komen kijken of alles ok was met Oemi en de pups. Maar om 16u10 was daar plots nog een grauw teefje met een geboortegewicht van 498 gram! Bijna drie uur later dus. Teefje bruin was heel actief en luidruchtig! Maar ze kwam niet echt bij, al viel ze gelukkig ook niet af. Ze zag er nog gezond uit, maar op dag 3 was ze toch al een stuk rustiger dan de eerste dagen. Op dag 4 ging het gelukkig plots beter, juist op het moment dat we besloten hadden om haar bij te voeden. Melk van mama is veel beter! Hopelijk blijft ze dit nu volhouden!

Week 2

Week 1 en 2 verliepen wat met ups en downs: Oemi moest twee dagen na de bevalling met spoed naar de dierenarts. Ze had koorts, was heel onrustig, wou niet zo lang bij de pups blijven liggen… Bleek uit bloedonderzoek dat ze een infectie had en bloedarmoede. Dus antibiotica gekregen en ze mocht regelmatig rood vlees krijgen. Ze had nog een herhaling nodig van de antibiotica, maar de infectie was uiteindelijk weg. Helaas kreeg ze door het vlees en de energierijke voeding die ze moest eten hardnekkige diarree. Het vlees geven is gestopt ondertussen, ze krijgt nu minder zware puppyvoeding, medicatie en probiotica. Het is verder afwachten of dit nu zal helpen. De pups doen het wel heel goed: ze groeien mooi bij, hebben na een week ongeveer allemaal hun geboortegewicht verdubbeld. Enkel eens een zwaar geval van krampjes gehad en nu was het dringend nodig om te ontwormen. De oogjes zijn open en ze waggelen al leuk rond in de werpkist :)

Adayevskaya

Astroc

Arakelian

Asero

Astarita

Akabuogu

Alizadeh

Azfar

Azkue

Oemi knuffelt met Adayevskaya

Samen met mams wachten op vers bedje

Nonkeltje Nemo op wacht

9 op een rij

Week 3

Wat zijn het schatjes! Ze beginnen rond te lopen in de werpkist en proberen eruit te klimmen wanneer het poortje open gaat. Het wordt leuk om elkaar te duvelen. Nu de oogjes open zijn kijken ze ons al goed aan en likken onze handen. Oemi blijft wel nog heel waaks en laat Orfeo en Nemo niet toe. Tijdens het tweede deel van de week hebben we even geprobeerd om de werpkist weg te nemen, maar dat was geen goed idee: ’s nachts een enorm concert en Oemi niet op haar gemak, dus toch nog maar de kist terug gezet. 

Akabuogu

Azkue

Astroc

Adayevskaya

Astarita

Asero

Azfar

Arakelian

Alizadeh

Wat is het leven zalig!

Allemaal tegelijk eruit!

Adayevskaya zegt Yo goeiedag

Cuties!

Oemi haar favoriete manier van melk geven

Mooie snoetjes

Oemi met Aka

Week 4

Ze worden actiever en actiever, dus heb ik na een paar nachtelijke uitstapjes uit de werpkist, die toch weggenomen en twee grote benchen gezet. Wat vinden ze dit leuk! De veranda wordt nu volop verkend. De eerste brokkenpap is ook een feit en het gaat er heel goed in. Ze genieten van de bezoekjes en komen graag knuffelen. Toch slapen ze nog veel tussendoor. Nemo en Orfeo mogen nu ook bij de pups, al krijgen ze regelmatig een verwittiging van mama dat ze rustig aan moeten doen. Vooral Nemo geniet van die kleine hummels, zijn staart kwispelt er bijna af van contentement! De grote honden hebben mogen genieten van de sneeuw, jammer genoeg zijn de pups nog net iets te klein daarvoor.. 

Azfar

Arakelian

Azkue

Astroc

Adayevskaya

Astarita

Akabuogu

Alizadeh

Asero

Arakelian

Eerste echte kennismaking met de stofzuiger

Asero en Ada

4 op een rij

Brokkenpap!

Ali

Aka mooi aan het wezen

Asero 

Ada

Speelvogels!

Pup zoekt de tepel bij Nemo

Samen in de bench spelen

Orfeo houdt de wacht

Sneeuwpret!

Oemi kijkt naar de vallende sneeuw

Oemi en Asero

Week 5

We zitten al in de helft, wat gaat het vlug! De pups lopen al goed rond in de veranda en spelen veel met elkaar en de nonkeltjes. Hun eerste tuinuitstapje is ook een feit! Het waren nog geen grote helden, enkel Azfar en Aka leken er echt van te genieten en speelden met de grote honden. Gelukkig was de tweede keer al veel beter :) De wandelkar is ondertussen ook toegekomen dus kunnen we beginnen met kleine wandelingetjes in de buurt. Dat gaat momenteel nog gepaard met veel lawaai.. Nog bedankt aan Marina voor de leuke meisje/jongen schaapjes :)

Akabuogu

Azkue

Astarita

Azfar

Asero

Astroc

Adayevskaya

Arakelian

Alizadeh

Ali speelt graag met Orfeo

Asta heeft de bench voor zichzelf

Etenstijd!

Toilet? Dat dient om op te slapen :p

Asero in de tuin

Astroc met Orfeo

Ada 

Oemi speelt met aka

Astroc

Azfar

Week 6

Yo heeft een week verlof waardoor het vele werk met de pups wat verdeeld kan worden. Want ze lopen nu ook af en toe in de living rond, maken uitstapjes in de tuin wanneer het weer het toelaat, gaan eens mee met de wandelkar… Kerstavond hebben we ook gevierd samen met de pups en de grote honden :) Hun karaktertjes komen meer en meer zichtbaar. Ze spelen heel graag met elkaar en met Nemo! In huis en tuin is niets meer veilig voor de onderzoekende tandjes. Gelukkig gebruiken ze ook regelmatig de reuzenbotten van mama en de nonkeltjes. De korrels gaan er heel vlot in, al drinken ze overdag regelmatig nog eens bij mams. ’s Nachts zijn ze over het algemeen heel flink zonder mama, al hebben we ’s morgens een heel werk met opruimen.

Astroc

Adayevskaya

Akabuogu

Arakelian

Astarita

Asero

Azfar

Alizadeh

Azkue

Broeder-zusterliefde: Ada en Aka

Azkue probeert Nemo uit zijn bench te halen

Azfar in de bench van Nemo

Asero met het reuzenbot

Ada en Ali samen aan het knagen

Kiekeboe!

Week 7

Het was een drukke week: allereerst de prikjes en chip van de dierenarts. Wat deed dat toch zo’n pijn! Allemaal wel gezond bevonden :) Dan nestcontrole van de rasvereniging: alles picobello in orde. Op oudejaarsavond waren de pups heel flink: ik kon ze gemakkelijk afleiden van het vuurwerk  met wat muziek en een knuffel. Later in de week mochten ze eens mee naar mijn werk (eerste grote autorit, amai mijn oren!). Daar hebben ze volop geknuffeld en gespeeld met de meisjes en de collega’s :) Uiteindelijk ook nog de karaktertestjes met die vreemde man. Maar dat hebben ze ook prima gedaan, het is een heel sociaal nest, erg mensgericht. Deze fokker is blij :)

Azkue 

Astroc

Alizadeh

Asero

Azfar

Astarita

Arakelian

Adayevskaya

Akabuogu

Azkue ligt graag onder de kast

Astroc languit bij de waterpot

Ada toont zich in haar volle glorie :p

9 pups op een hoopje

Ada verzot van Shahzad

Week 8

Foto’s nemen is niet meer zo gemakkelijk met die wrikkelkontjes.. En ze moeten natuurlijk nog kijken wat broer of zus op dat verhoog doet.. Het zijn heel aciteve pups die veel met elkaar spelen en vechten, ze eten veel en slapen weinig. Ik mag voortdurend nalopen met de dweil en keukenrol om alles op te ruimen. Mama geeft nog 1 à 2 keer per dag melk, maar zal toch blij zijn als ze vertrokken zijn!

Adayevskaya 7015g

Azfar 6755g

Akabuogu 6885g

Azkue 5815 g

Astarita  6110 g

Asero 6715 g

Arakelian 6275 g

Astroc 6935 g

Alizadeh 6820g

Afscheid

De pups zijn 1 voor 1 vertrokken, allemaal naar goeie baasjes! Ik heb ondertussen al alle baasjes gehoord en iedereen stelt het goed :) Dat maakt mij blij!

Ozzy (Azfar) woont nu bij Jürgen en zijn gezin

Ayco (Astroc) woont nu bij Stijn

Ada (Adayevskaya) woont bij Nick en Magali

Stafke (Akabuogu) woont bij Sabine en Johan

Amadé (Asero) woont bij Carla, Benny en hun kinderen

Wolf (Astarita) woont bij Thomas, Annelies en de kids

Jip (Azkue) woont bij Sanne

Zappa (Arakelian) woont in het gezin van Stéphanie

Luka (Alizadeh) woont bij Melissa